PA9H  Maurice

PA9H  Maurice

Van Z-match nr2 (de grote met transparante kap) heb ik de delen van de behuizing op maat laten zagen en het RVS frontje laten laseren. Zodoende kon ik ook mijn call  (in de linker bovenhoek) eruit laten laseren. Dat was de enige ijdeltuiterij, hi!

Zoals je al in de gaten had, ben ik een mechanisch man. WTB machinebouwer dus. Mijn carrière liep via ingenieursbureau, naar de polyester perserijen waarvan ik in Duitsland samen met collega’s nog een bedrijf gebouwd heb. De laatste 20 jaar ben ik werkzaam geweest in de technische afdelingen van twee chemische bedrijven die gebroederlijk op één site in Maastricht staan. Daar heb ik roemruchte dingen kunnen doen (ook op procestechnisch gebied) totdat mijn gezondheid mij gedwongen heeft om afscheid van het werkzame leven te moeten nemen. Ik mis mijn medewerkers, het werk en de technische uitdagingen. Maar ja, het zij zo.

 

Van kinds af aan is techniek mij met de paplepel ingegeven. Met 7 jaar kon ik solderen met de gasgestookte soldeerbout en met 11 jaar stond ik achter de houtdraaibank. Als dreumes van 4 jaar liep ik achteren in de straat al door het bedrijf van de vrienden van mijn vader. Die twee en mijn vader hebben mij technisch in hoge gevormd. De esthetica van het vak is zodoende met mij vergroeid. Daar was geen kruid tegen gewassen

 

Anton PE1JAS heeft mij de ‘hobby’ aangereikt, ergens in 2006.

Het is gesnowballed en uitgegroeid naar wat het nu is. Die tuners bouwen kostte natuurlijk geld voor het materiaal en verder gewoon tijd.

Ze zijn geworden wat ik bedacht had. Ik vind het dus niet echt knap wat ik gemaakt heb. Ik voer gewoon mijn vak uit. Ik mag voortaan dus de techniek privé botvieren, hi !

De bandschakelaar is van eigen ontwerp en makelij. De contactdruk is ongeveer 5kg. De veren voor de arrettering van de standen zijn meteen ook de veren die de contacten op elkaar drukken. Unieke constructie, al zeg ik het zelf

Getest op 1200W, 30sec key down met een belasting met SWR van 5 of daaromtrent. Niets knettert, niets rookt, niets stinkt. De HF trafo is van 10mm2 koperdraad gewikkeld.

De Z-match kan hoge impedanties aan maar ook impedanties tot 10ohm. Hij werkt van 160m tot 6m

Met de APcom vliegeniers headset erbij

Dat kastje heb ik ook gemaakt om mijn headset van spanning te voorzien en als PTT. Hand erop leggen en er kan gebabbeld worden. Spanning komt uit drie Lithium ion batterijtjes met een ladingsbalancer erbij. Hij kan met een kabeltje met een normale 4 polige stekker aan de TS-180S of wat dies meer zij, of met een UTP patch kabeltje aan de FT-897 en zo. Ook weer het rode kleurtje. Is huisstijl geworden

Ik bedacht dat er een seinsleutel moest komen. Kopen gaat. Maken is leuker.
Dus van het aanwezige stukje messing stafmateriaal wat afgezaagd en met excentrisch inspannen op de draaibank de lagerboringen gemaakt alwaar de kogellagers het plekje gevonden hebben. Van een stukje afval 12mm RVS buis werd het hefboompje gemaakt dat met een stukje messing uit hetzelfde stukje stafmateriaal om zijn middel gevat wordt. Een stukje polyethyleen van een oude transporteurgeleider uit een wasserette was de grondstof voor de knop. Een aanwezig stuk aluminium strip werd de basisplaat welke ondersteund wordt door een stukje MDF, alwaar met de bovenfrees nog wat lieve ronde kantjes aan ‘getrokken’ zijn. De krulveer achterop dient om de schakelstroom niet via de lagers te laten lopen en met diezelfde veer wordt ook de bedienkracht ingesteld.
De contacten zijn gemaakt van de contactvlakjes van een contactpuntenset uit onze vroegere Ford Fiësta. Deze werden in de daarvoor uitgeboorde boutkopjes geperst. Het is een platinalegering die minder oxideert dat zilver en niet zo snel door overijverig hard seinen ‘uitgesmeed’ wordt. Daarvandaan de bewuste keuze daarvoor.
De seinsleutel is een lust voor de hand met een buitengewone respons bij het raken van het contact. Hierdoor kan er zelfs gemakkelijk ‘gesleuteld’ worden zonder een hoorbare side tone. De sleutel nodigt uit om snel te seinen omdat de massa van het hefboompje, ondanks de forse statuur, toch best licht is. Het geheel wordt afgedekt door een kapje dat door een bevriende firma voor mij van RVS plaat gezet en gelast is. Ik heb met die sleutel al heel leuke QSO’s gemaakt. Ik beschik ook over een iambic key. Het is mij eigenlijk om het even welke ik gebruik maar de puriteinse liefde voor handmatig seinen dwingt mij toch kleur te bekennen om daarmee toch graag de zelfbouw sleutel te gebruiken. Omdat er in lokale zendamateurkringen vaker gesproken wordt over ‘fakkelen’ in plaats van ‘CWen’, heb ik sleutel maar een leuk rood ‘heet’ kleurtje gegeven met Flexa Nr.19, hi!

Translate »
error: Content is protected !!